Kuollako vai
eikö kuolla

TULOSSA 2025!

Historian kätketyt käsikirjoitukset

Miten päädyimme Orwellin vuoteen 1984?

Elpo ry, 2025

Tiedon
ulottuvuudet

Matka tiedon ja mystiikan rajoille

Elpo ry, 2021

Yksilönvastuu ja hyvinvointivaltio

Toteutuuko “hyvä elämä” kansankodissa?

Elpo ry, 2018

Oikeudellinen vastuu opetustoimessa

Mediator Legis Oy, 2009

Kirjojeni viesti lukijalle on pohjimmiltaan sama. Viestin voi tiivistää Kreikan filosofien klassiseen elämänohjeeseen ”tunne itsesi”. Vain itsetuntemuksen kautta ihminen voi nähdä maailman sellaisena, kuin se on – ja itsensä maailmankaikkeuden ”jumalaisena” osasena. Sitä kautta jokaiselle voi avautua kokonaan uusi – ja paljon persoonallista olemassaoloa suurempi – ”oleminen”.

Historian kätketyt käsikirjoitukset

Miten päädyimme Orwellin vuoteen 1984?

”Joka kontrolloi menneisyyttä, kontrolloi tulevaisuutta. Joka kontrolloi nykyisyyttä, kontrolloi menneisyyttä.”

Kirja tiivistyy näihin George Orwellin väitteisiin. Tavallisen länsimaisen ihmisen kannalta ne tekee kiinnostavaksi ajatus, jonka mukaan joku muu kuin hän itse on hallinnut, ja edelleen hallitsee hänen elämäänsä. Se ei vastaa yleisesti vallalla olevaa käsitystä valistuneesta ja yksilövapauden periaatteille rakennetusta yhteiskunnasta.

Historia ei ole vain muistiin kirjoitettu kooste tapahtuneesta. Parhaimmillaan se on väline, joka paljastaa tapahtumista luotuja tarinoita, joilla mennyttä ja tulevaa on voitu ”kontrolloida”. Historiasta kerrotut tarinat ovat olleet aina osa inhimillistä vallankäyttöä, mitä tosiasiaa historioitsijat ovat kyenneet vain harvoin tuomaan rehellisesti julki. Kirja avaa uusia, yllättäviä näkökulmia historiallisen vallan ”kätkettyihin käsikirjoituksiin”.

Tiedon ulottuvuudet

Matka tiedon ja mystiikan rajoille

”Filosofia on aina yrittänyt yhdistää ihmisen mikrokosmisen tietoisuuden ikuiseen makrokosmiseen tietoisuuteen. Parhaimmillaan tämä voisi olla paitsi filosofian, myös kaiken muun tieteen, perimmäisin pyrkimys.”

”Tunne itsesi” on kreikkalaisten filosofien jo yli 2000 vuotta sitten eurooppalaiselle kulttuurille tarjoama elämänohje ja haaste itsetuntemuksen kehittämiseen. Tämä lause painottaa ihmisessä itsessään asuvan tiedon ja ymmärryksen merkitystä inhimillisen viisauden lähteenä. Itsensä tunteminen edellyttää kuitenkin enemmän kuin tietoa ihmistä ympäröivästä, aistein havaittavasta todellisuudesta. Aistien välityksellä saatava tieto ”itsestä” jää aina rajalliseksi. Se ei koskaan voi yhdistää ihmistä olemassaolon syvempiin ulottuvuuksiin.

Teoksessa esitetyt näkemykset perustuvat paitsi kirjoittajan opintoihin ja koulutukseen, ennen muuta lukemattomiin ulkoisiin ja sisäisiin tutkimusmatkoihin sekä niistä saatuihin kokemuksiin maailman eri kulttuureissa, lähes kaikilla sen kolkilla.

Kirja avaa näkökulmia tiedon problemaattiseen käsitteeseen. Se yrittää omalta osaltaan synnyttää uutta vuoropuhelua modernin tieteen ja vuosituhansien takaa periytyvien viisauden traditioiden välille.

Yksilönvastuu ja hyvinvointivaltio

– toteutuuko “hyvä elämä” kansankodissa?

”Pohjoismaista hyvinvointivaltiota on usein pidetty yhtenä maailman onnistuneimmista hyvinvointimalleista, ja siitä on käytetty usein nimitystä kansankoti’. Kansankodin ideana on ajatus kodinomaisesta yhteiskunnasta, “jossa kaikilla on hyvä olla ja jossa vallitsee tasa-arvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Kansankodin ideaan kuuluu myös julkisen vallan laaja vastuu kansalaisten kaikkinaisesta hyvinvoinnista.”

Mitä ”hyvä elämä” tarkoittaa ja mitä vaatimuksia sen saavuttaminen asettaa yhtäältä yksilölle sekä toisaalta häntä ympäröivälle yhteiskunnalle? Modernia hyvinvointiyhteiskuntaa koskevassa keskustelussa hyvän elämän käsite liitetään yleensä vapautta ja erilaisia oikeuksia korostaviin näkökulmiin. Samalla yksilön velvollisuuksista ja vastuista puhuminen on jäänyt vähäiseksi.

Kirjassa paneudutaan vastuun käsitteen hyvinvointioikeudelliseen kehitykseen ja sisältöön sekä yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien väliseen suhteeseen. Kirja jakaantuu kahteen näkökulmaan, joista ensimmäinen tarkastelee vastuuta moraalisena ja eettisenä käsitteenä. Toinen lähestyy vastuuta oikeuden näkökulmasta ja päätyy tuomaan esiin vakavia ongelmia, joita sisältyy Suomessa nykyisin voimassa olevan Perustuslain hyvinvointivastuuta jakaviin säädöksiin.

Oikeudellinen vastuu opetustoimessa

Teoksen tarkoituksena on antaa kaikille opetustoimen parissa työskenteleville tiivis yleiskuva toimialaan liittyvistä oikeudellisista vastuukysymyksistä. Vastuun perusteita, sen muodostumista ja jakautumista on selvitetty maallikon näkökulmasta myös runsain käytännön esimerkein. Kirjan kirjoittajilla, OTL Heikki Suopohjalla ja OTK Lauri Liusvaaralla on kymmenien vuosien kokemus suomalaisen koulutusjärjestelmän eri alueilta mm. henkilöstökouluttajina ja opetushallinnon lakimiehinä. Kirja soveltuu käsikirjaksi mm. sivistys- ja koulutoimenjohtajille, oppilaitosten rehtoreille, johtajille, opettajille sekä kunnan opetustoimen päättäjille ja huoltajille, jotka ovat kiinnostuneita opetustoimeen liittyvistä vastuukysymyksistä. Kirja soveltuu myös oppikirjaksi rehtoreiden ja opettajien koulutukseen sekä opetustoimen koko henkilökunnan täydennyskoulutukseen.